Ik woll graach


Vul de .frl domeinnaam in die u wilt registreren.

U mag ook speciale leestekens gebruiken, zoals á en è!

Over .frl

De komst van de nieuwe TLD .frl kent een lange geschiedenis.

Al in 2005 kwam Eesger Toering van Knooppunt intermedia met het plan voor een heus eigen Fries domein (TLD). Dit lukte destijds helaas niet.

In 2008 heeft het ICANN, de organistatie die de TLD's beheert, het een stuk eenvoudiger gemaakt om TLD's aan te vragen.
De provincie Fryslân heeft toen laten onderzoeken of de TLD haalbaar was. Gezien de verwachte kosten drurfde de provincie het niet aan. Henri de Jong van MijnDomein heeft "de handschoen opgepakt" waardoor de tweede extensie van Nederland er toch is gekomen!

Niet alle domeinnamen kunnen worden geregistreerd. Zo is het bijvoorbeeld in eerste instantie niet mogelijk om plaats- en regionamen te registreren. De dorpen en gemeentes hebben de eerste optie om deze domeinnaam te claimen. Pas als na verloop van tijd het domein niet wordt geclaimd, dan wordt het domein vrijgegeven en kan iedereen een aanvraag indienen.

De 'FRL Registry', de organisatie achter punt FRL, heeft een lijst met ruim 1.000 'gereserveerde domeinnamen' opgesteld. Deze lijst omvat plaats- en regionamen die bedoeld zijn voor gebruik van en door die plaatsen/regio's. Daarnaast is er een lijst met zogenaamde "premiums" waarvoor ingeschreven kan gaan worden.

De allereerste website op het .frl domein was www.nic.frl, waarop bedrijven en instellingen zich konden aanmelden voor het pioniers-traject. Deze pioniers kregen een half jaar eerder hun .frl domein.

Bekijk ook ons nieuws-archief!